Ocena jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi opiera się o wymagania zawarte w obowiązującym rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U.2015.1989 z późn. zm.). Rozporządzenie określa:
- wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, w tym wymagania bakteriologiczne, fizykochemiczne, organoleptyczne,
- sposób oceny przydatności wody,
- minimalną częstotliwość badań wody i miejsca pobierania próbek wody do badań,
- zakres badania wody,
- program monitoringu jakości wody,
- sposób nadzoru nad materiałami i wyrobami stosowanymi w procesach uzdatniania i dystrybucji wody,
- sposób nadzoru nad laboratoriami wykonującymi badania jakości wody,
- sposób informowania konsumentów o jakości wody,
- sposób postępowania przed organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej w przypadku, gdy woda nie spełnia wymagań jakościowych.
Sprawozdania z badań wykonanych przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Rzeszowie | |
1. | Sprawozdanie z badań wody z wodociągu Widełka 2016 r. (1) |
2. | Sprawozdanie z badań wody z wodociągu Widełka 2016 r. (2) |
3. | Sprawozdanie z badań wody z wodociągu Kolbuszowa 2015 r. |
4. | Sprawozdanie z badań wody z wodociągu Kolbuszowa 2016 r. |
5. | Sprawozdanie z badań wody z wodociągu Kolbuszowa 2017 r. |
Decyzje Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kolbuszowej o przydatności wody do spożycia przez ludzi |
|
1. | Decyzja z dnia 28.09.2018 – wodociąg w Kolbuszowej. |
2. | Decyzja z dnia 28.09.2018 – wodociąg w Widełce. |
Wyniki analizy fizykochemicznej wody wykonanej przez laboratorium Działu Oczyszczalni Ścieków w Kolbuszowej Dolnej | |
1. | Analizy wody – sieć wodociągowa zasilana ze stacji uzdatniania wody w Widełce 2018 r. |
2. | Analizy wody – sieć wodociągowa w Kolbuszowej zasilana z ujęcia wody w Cmolasie 2018 r. |